2 B ile ilgili düzenlemenin detayları belli oldu: Kimler faydalanacak? Düzenlemeden faydalanmak isteyenler ne yapmalı?

2B Arazileri Tapu Edilecek! Kimler Yararlanabilecek?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, orman vasfını yitirmiş yaklaşık 100 bin hektarlık 2B alanını kullanan vatandaşların mülkiyet haklarını belirleyip tapularını verecek. Bu çalışma, yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor ve bu yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Peki, kimler tapu alabilecek? 2 B arazileri nasıl tescil ettirilecek? Ormanlar imara açık hale mi gelecek? Düzenlemeden faydalanmak isteyen vatandaşlar ne yapmalı? Hangi illeri kapsıyor?

İşte 2 B arazileriyle ilgili en çok merak edilen 6 soru ve 6 cevap

2B arazisi nedir?

6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2/B maddesi uyarınca, 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tamamen kaybetmiş araziler, orman vasfı dışına çıkarılıyor. Bu kapsamdaki araziler, orman vasfı olmayan, uzun yıllardır vatandaşların kullandığı alanlar olarak kabul ediliyor.

Bu arazilerin tapu süreci kimleri kapsar?

Orman vasfını yitirmiş bu arazileri kullanan ve yıllardır tapu bekleyen yaklaşık 5 milyon kişiyi kapsıyor.

2B araziler nasıl tescil edilir?

Orman Kadastro Komisyonları tarafından orman sınırları dışına çıkarılan bu araziler Hazine adına tescil ediliyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce 3402 sayılı Kadastro Kanunu’nun ilgili maddesi kapsamında fiili kullanım durumu dikkate alınarak kadastro çalışmaları yapılıyor. Kadastro tutanağının beyanlar hanesinde varsa üzerindeki muhdesatın (yapı, tesis vb.) kime ait olduğu ve kim tarafından ne zamandan beri kullanıldığı belirtiliyor.

Uygulama mevcut orman varlığına zarar verir mi, ormanları imara açık hale getirir mi?

Çalışmanın böyle bir duruma sebebiyet vermesi kesinlikle söz konusu değil. 2B arazileri yaklaşık 100 bin hektar alanı kapsayan zaten sınırları belirlenen, halihazırda vatandaşlar tarafından kullanılan 1981 yılından önce orman vasfını yitirmiş atıl alanlar olarak kabul ediliyor.

Düzenlemeden yararlanmak isteyen vatandaşların ne yapması gerekiyor?

Kullanım kadastro çalışmaları tamamlandıktan ve 2B arazileri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Milli Emlak Genel Müdürlüğüne devredildikten sonra vatandaşların Milli Emlak Genel Müdürlüğüne başvurması gerekiyor

Düzenlemeden en çok hangi illerdeki vatandaşlarımız yararlanacak?

Ankara, Aydın, İzmir, Manisa, Antalya, Samsun, Adana ve Mersin 2B arazisi kullanım kadastrosu çalışması yapılacak en yoğun iller arasında bulunuyor.

Related Posts

Küçükbaş hayaldi, büyükbaş rüya oldu: 5 yılda kurbanlık almak lüks haline geldi

Kurban Bayramı yaklaşırken hayvan pazarlarındaki fiyatlar dudak uçuklatıyor. 2019’da maaşının yarısıyla küçükbaş kurban alabilen asgari ücretli, 2025’te maaşının tamamıyla dahi kurbanlık bulmakta zorlanıyor. İşte yalnızca 5 senede ekonominin geldiği nokta…

Zeytinyağınızı kontrol edin! Bakanlık sağlığı tehdit eden 13 markayı ifşa etti

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapılan ürünlerin listesini güncelleyerek yayınlamaya devam ediyor. Son yayınlanan listede sağlığı tehdit eden 13 zeytinyağı markası ifşa oldu.

Emekçiden iki talep: Adil komisyon, yaptırım gücü

Açlık sınırının altındaki asgari ücrete ara zam talepleri yeniden gündeme gelirken, ücretin artırılmasını isteyen işçi tarafı öncelikle mevzuatın yeniden düzenlenerek Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısında değişiklik yapılmasını talep ediyor. Bu konuda işçi tarafının iki temel talebi var.

Mahfi Eğilmez açıkladı: İşsizler azalmamış, başvuruları azalmış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, 2025 yılının ilk çeyreğinin işsizlik oranları geçtiğimiz günlerde açıklandı. 16 Mayıs 2025’te açıklanan verilere göre, 15 yaş ve daha yukarı yaştaki işsiz sayısı bir önceki çeyreğe göre azalarak 2 milyon …

Dünya Bankası, deprem bölgesine harcanması için 500 milyon dolar verdi

Dünya Bankası, ekonomi yönetiminin görüşmeleri sonrası Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’na (TKYB) deprem bölgesindeki işletmelere verilmesi üzere 500 milyon dolarlık bir finansman sağlayacak paketi imzalandı 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen …

Türkiye Ziraatçılar Derneği ‘Hal Yasası’ açıklaması: ‘Fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi lazım’

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Hal yasasının çıkmasıyla gıda fiyatlarında bir düşüş olmaz. Fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi gerekli” ifadelerini kullandı.