İstanbul için ‘korkunç’ senaryo! Deprem uzmanı büyüklük verdi: Riskli ilçeleri sıraladı

Prof. Dr. Cenk Yaltırak: İstanbul’da Beklenen Büyük Depremin Maksimum Boyutu 7.8 Olacak

Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi (MATAM) Grubu’nda yer alan Prof. Dr. Cenk Yaltırak, İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından önemli açıklamalarda bulundu.

‘Felaket Tellallığı Değil, Bilimsel Tahmin’

Prof. Dr. Yaltırak, T24’ten Cansu Çamlıbel’e verdiği röportajda, 6.2 büyüklüğündeki depremin hemen ardından büyük depremi etkileyip etkilemediğini anlamak için artçı depremlerin bitmesi gerektiğini belirtti. “Depremin hemen ardından bu konuda yorum yapmak bilimsel değildir” diyen Prof. Dr. Yaltırak, beklenen büyük depremin en fazla 7.8 büyüklüğünde olacağını ve bunun bilimsel bir tahmin olduğunu vurguladı.

İstanbul’da deprem riski en yüksek ve en düşük olan ilçeleri de açıklayan Prof. Dr. Yaltırak, “Deprem her yeri aynı şekilde etkilemez, örneğin Maslak’taki binalar yıkıldığında İstanbul’un genelinde ciddi bir yıkım olmaz. Böyle bir depremi tetikleyecek bir fay hattı bulunmuyor” dedi.

‘Beklenen Deprem Maksimum 7.8 Büyüklüğünde Olacak’

Prof. Dr. Cenk Yaltırak, İstanbul’da beklenen depremin en fazla 7.8 büyüklüğünde olabileceğini ve tarihsel verilere dayanarak bu tahminde bulundu. “İstanbul’daki mevcut binaların çoğunun 7.8 büyüklüğündeki bir depremi dayanamayacak düzeyde olduğunu belirten Prof. Dr. Yaltırak, bu nedenle özellikle belirli ilçelerdeki binalara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

‘Depremin Etkisini Anlamak İçin Artçı Depremlerin Bitmesi Gerekir’

İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin büyük depremi etkileyip etkilemediği hakkında konuşan Prof. Dr. Yaltırak, ana fay hattına yakın olan birçok fay hattının etkilendiğini ancak genel büyük depremi etkilemediğini ifade etti. “Stresin boşalmadığı bir ana fay hattı var, bu da beklenen büyük depremi değiştirmez” diyen Yaltırak, olası bir depremin etkisini anlamak için artçı depremlerin durması gerektiğini belirtti.

Hangi İlçelerin Zemini Daha Sağlam?

Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş, Şişli gibi ilçelerin zeminlerinin sağlam olduğunu ve 7.8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmesi durumunda büyük bir yıkım olmayacağını dile getirdi. Ayrıca, Fatih’e, Zeytinburnu’na, Haliç’in kıyılarına, İstanbul’un vadilerine, Kağıthane’ye, Kasımpaşa’ya, Büyükçekmece ve Küçükçekmece’de daha fazla zarar oluşabileceğini aktaran Yaltırak, bu ilçelerdeki binalara öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

İran ve ABD arasında ertelenen nükleer müzakelerden sonra açıklama geldi

ABD ile yapılacak nükleer müzakerelerin dördüncü turunun ertelenmesinin ardından İran, diplomasiye bağlılığını yineledi. Tahran yönetimi, görüşmelere hazır olduğunu vurgularken, müzakerelerin yeniden başlaması için Umman’dan gelecek adımları bekliyor.

Türkiye’den KKTC’ye 19 milyar TL’lik hibe

Türkiye, 2025 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC), 19 milyar TL’si hibe, 2 milyar TL’si dolar karşılığı kredi nitelikli olmak üzere toplam 21 milyar TL destek sağlayacak.

Yat üretiminde tersaneye kadın eli değdi

Muğla’nın Marmaris ilçesinde tersane yatırımı ile ön plana çıkan iş insanı Mimar Arzu Kayaoğulları denizcilik sektöründe küresel ölçekte mücadele ettiklerini belirterek “Şu an da tersanemizde 150 metreye kadar gemi üretebiliyoruz” diye konuştu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi çalışanı ormanlık alanda ölü bulundu

Muğla Büyükşehir belediyesi personeli 49 yaşındaki Salih Kaya ormanda ölü bulundu.

Vekillere fezleke hazırlığı

CHP’nin şaibeli kurultayına yönelik yürütülen soruşturma CHP’li vekillere uzandı. Delegelerin oylarının satın alınmasına dönük organizasyonda aktif rol alan 9 milletvekili hakkında fezleke hazırlanarak TBMM’ye gönderileceği öğrenildi.

Trump bir kez daha başkan olmayacağını açıkladı: Başkanlık için 2 isim verdi

ABD Başkanı Donald Trump, ikinci dönemin sonunda Beyaz Saray’daki görevini “devredeceğini” belirterek, üçüncü dönem başkanlık yapmayı düşünüp düşünmediğiyle ilgili söylentileri sonlandırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir