Perplexity, Google Chrome’u satın almak isteyenler kuyruğuna girdi

ABD Adalet Bakanlığı’nın Google‘a karşı açtığı tekelcilik davası teknoloji dünyasında konuşulmaya devam ederken, dikkat çekici bir gelişme yaşandı ve yapay zeka şirketi Perplexity sessizliğini bozdu. Şirketin ticari operasyonlardan sorumlu yöneticisi Dmitry Shevelenko, Google’ın Chrome tarayıcısını satmak zorunda kalması durumunda Perplexity olarak satın almaya ilgi duyduklarını açıkladı.

Chrome tarayıcısını satın almak için adım atanlar artıyor

Shevelenko ayrıca Chrome ölçeğinde bir tarayıcıyı kalitesini düşürmeden veya ücretlendirmeden yürütmek konusunda olumlu düşündüklerini belirtti ve bir soruya “Bence bunu yapabiliriz” şeklinde yanıt verdi.

Shevelenko, aslen mahkemeye gönüllü olarak gitmedi ancak Google’ın arama motoru tekelinin yapay zeka şirketlerini nasıl etkilediğini açıklamak için Adalet Bakanlığı tarafından tanık olarak çağrıldı. Her ne kadar zorunlu bir durum olsa da, bu Perplexity için bir fırsata dönüştü. Shevelenko, mahkemede Google’ın Android üzerindeki hakimiyetinin Perplexity gibi alternatif yapay zeka asistanlarının gelişimini nasıl engellediğini detaylı bir şekilde anlattı.

Shevelenko’nun ifadesine göre, Perplexity ABD’deki çeşitli telefon üreticileri ve mobil operatörlerle iş birliği yapmak istedi fakat Google’ın hakim konumu bu görüşmelerin ilerlemesine izin vermedi. Perplexity’nin anlaşma yapmaya çalıştığı bir üretici, Google’dan gelebilecek olası yaptırımlar nedeniyle görüşmeleri iptal etmek zorunda kaldı. Başka bir üretici ise (muhtemelen Motorola) Perplexity uygulamasını cihazlara ön yüklemeyi istese de, buna izin verilmedi. Bunun nedeni yine Google ile yapılan kısıtlayıcı anlaşmalar oldu.

“Chrome’a ilgimiz var ancak Google’ın tamamen parçalanmasına karşıyız”

Tüm bu açıklamalara rağmen, Shevelenko ve Perplexity, Google’ın tamamen parçalanmasına karşı çıkıyor. Perplexity’nin isteği, Google’ın arama ve dağıtım anlaşmalarındaki tekeline son verilmesi. Ayrıca, Shevelenko, OpenAI’ın Chrome’u satın alması durumunda Chromium’un açık kaynak yapısını etkileyebileceğini ve ürünü sürdürememe ihtimalini dile getirerek, bu durumda sektörde büyük bir dengesizlik olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Related Posts

2027’de Enerji Devrimi Kapıda: Nükleer Füzyonla Sınırsız ve Temiz Enerji Mümkün Olacak!

Dünya enerji sektöründe çığır açacak gelişmeler yaşanıyor. Bilim insanları ve teknoloji şirketleri, uzun yıllardır hayalini kurdukları nükleer füzyon teknolojisini gerçeğe dönüştürmek için hızla ilerliyor. Özellikle Amerikan merkezli Commonwealth Fusion Systems (CFS), nükleer füzyonda devrim yaratacak bir tokamak reaktörü geliştirmek üzere önemli bir aşamaya geldi.

FC 26’nın ilk fragmanı geldi

Dünyanın en popüler futbol oyun serisinin yeni halkası EA Sports FC 26’nın ilk oynanış fragmanı yayımlandı. Yayınlanan videoyla birlikte, oyunun kapak yıldızları da netlik kazandı. Futbol dünyasının önemli isimleri Zlatan Ibrahimovic, Jamal Musiala …

IBAN’dan para gönderirken yaptığı bir hata başına işler açtı: İki kere kontrol edin!

Bir hata, her şeyin yolunda gitmesini engelleyebilir. Bankacılık işlemleri sırasında, küçük bir dikkat eksikliği, büyük problemlere yol açabiliyor. Son zamanlarda, yanlış IBAN numarasıyla yapılan para transferleri, birçok kişiyi zor durumda bıraktı. İşte o hata, başınıza neler açabilir?

Siber güvenlik alarmı: Yüzlerce yazıcı tehdit altında

Siber güvenlik kuruluşu Rapid7 tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, Brother, Fujifilm, Ricoh, Toshiba ve Konica Minolta gibi önde gelen markaların toplamda 748 çok fonksiyonlu yazıcı, tarayıcı ve etiket yazıcısında sekiz kritik güvenlik açığı …

Merkür’ün yüzeyi kağıt gibi buruşuyor

Merkür’ün kabuğu çatlaklar ve yükselen uçurumlarla kaplı. Ancak son araştırmalar, bunun sadece eski zamanlardaki soğumadan kaynaklanmadığını gösteriyor.

Avrupa’da satılan iPhone ve iPad’ler için etiket düzenlemesi

Apple’ın Avrupa özelinde aldığı kararlara bir yenisi daha eklendi. Avrupa Birliği’nde yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle artık iPhone ve iPad kutularından enerji verimliliği etiketi de çıkacak.