Kuraklık ve don felaketi Türkiye’yi vurdu

Yağışların Azalması Tarım Verimini Olumsuz Etkiliyor

Nefes Gazetesi’nden Dilan Kutlu’nun haberine göre; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Nisan 2025 Yağış Raporu, Türkiye’deki yağışlar, son 7 ayda normale göre yüzde 25, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 26 azaldı. Bu durum, su yılı yağışlarının son 11 yılın en düşük seviyesine inmesine neden oldu. Güneydoğu Anadolu‘da ise bu yıl yağışlar 65 yılın en düşük seviyelerine geriledi. İç Anadolu ve Ege bölgelerinde de son 18 yılın en kurak dönemi yaşanıyor.

Verim Kayıpları Tarım Alanlarını Tehdit Ediyor

Yağış eksikliklerinin tarım alanlarındaki verimi tehdit ettiği görülüyor. Diyarbakır’da buğdayda yüzde 40, Şanlıurfa’da yüzde 50, Gaziantep’te ise 15 oranında verim kaybı yaşanırken, Mardin’deki kuru tarım alanlarının büyük bir kısmı kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Konya’nın kıraç alanlarında ise buğdayda yüzde 20, arpada ise yüzde 30 verim kaybı bekleniyor.

Zirai Don Sıkıntısı Artıyor

Şubat ayında yaşanan zirai donun ardından, mart ve nisan aylarındaki mevsim normallerinin altındaki yağışlar ve aşırı sıcaklıklar, bitki gelişimini olumsuz etkiledi. Adana ve Hatay’da, kuraklık ve don nedeniyle verim yüzde 40’a kadar düştü. Bu illerde çiftçiler, tarlaları yeniden sürerek ikinci kez ürün ekmeye başladılar.

Çiftçilere Destek Olunmalı

Niğde’nin Çamardı ilçesinde, don afetinden etkilenen çiftçileri ziyaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, don felaketinin büyük bir tahribat yarattığını ifade etti. Gürer, “Üreticilerin borçlarının en az üç yıl ertelenmesi ve faizlerin silinmesi gerekiyor” diyerek, bu sorunun geleceğe de yansıyacağına dikkat çekti. Bölgede, elma, kiraz ve ceviz bahçeleri gibi ürünlerin ciddi şekilde zarar gördüğü belirtiliyor.

Şanlıurfa’da Ürün Kayıpları Yüksek

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şanlıurfa’daki tarım alanlarında yaptığı saha incelemelerinin ardından, “Ne arpa, ne buğday, ne de mercimek kaldı. Tarlalar yanmış gibi görünüyor, verim tamamen yok olmuş durumda” ifadeleriyle bölgedeki korkunç tabloyu açıkladı. Bayraktar, özellikle buğday, arpa ve mercimek tarlalarında yüzde 100 oranında ürün kaybı yaşandığını duyurdu.

Related Posts

ABD’nin ekonomi politikaları küresel piyasaları sarsmaya devam ediyor

ABD’nin mali görünümüne dair endişeler, Trump’ın vergi indirimi tasarısı, tarife belirsizlikleri ve Fed yetkililerinin açıklamaları küresel piyasalarda risk iştahını azaltıyor. Tahvil faizleri yükselirken, altın güvenli liman olarak öne çıkıyor. Avrupa ve Asya’da karışık seyir gözlenirken, Borsa İstanbul’da satışlar hız kazandı.

Linet’i kim koruyor?

Geçtiğimiz günlerde protesto edilen İsrailli sanatçı Linet’in Hilton Kozyatağı’nda yeniden sahneye çıkacağı ortaya çıktı. 23 Mayıs’ta planlanan etkinlikte Linet’in bunca tepkiye rağmen nasıl sahne aldığı merak konusu.

Ticaret Bakanlığı duyurdu: O iki ürünün satışı yasaklandı!

Ticaret Bakanlığı, piyasada bulunan bazı ürünlerin güvenli olmadığını belirledi. Denetimler sonucunda iki ürün için toplatma ve yasaklama kararı alındı.

Bodrum Yalıkavak’ta yeni halk plajı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bodrum Yalıkavak ve Antalya Manavgat Sorkun Mahallesi’nde yapımına başlanan yeni halk plajlarının 2025 turizm sezonunda hizmete açılacağını duyurdu.

Yumurta tavukçuluğu sektöründe yeni yatırımlar

Erzincan’da Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’nün kanatlı kombinasının kurulmasının ardından broiler sektörü hızla gelişirken, özel sektör yatırımları ise yumurta tavukçuluğunun gelişmesine katkı sağlıyor. Erzincan’ın Akyazı Mahallesinde mevcut …

Barış görüşmeleri borsa işlemlerine yansıdı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün akşamki kapanışa göre 127,06 puan arttı. BIST 100 toplam işlem hacmi 107,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3,08, holding endeksi yüzde 2,22 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran …