Türkiye Ziraatçılar Derneği ‘Hal Yasası’ açıklaması: ‘Fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi lazım’

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı: “Hal Yasası Fiyatları Düşürmez”

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, hal yasasıyla gıda fiyatlarında düşüş beklenmemesi gerektiğini belirtti. Demirtaş, üreticinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Tarlada ürün yok, ağaçta meyve yok. Bu bir senede de düzelmez. Cevizin ağacı bile kurumuş bırakın meyvesini. Seneye de bunun bakımı, ilacı, gübresi var. Bu yıl çiftçi bir şey hasat edemeyecek ve Türkiye tarihinde ilk kez biz yaş meyve ve sebze ithal etmek zorunda kalacağız” dedi.

Ticaret Bakanlığı, 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasına ilişkin hazırladığı taslak metni görüşe açtı. Hal Yasası taslağıyla ilgili açıklamalarda bulunan Demirtaş, “Yasalaşması halinde sebze-meyve fiyatları düşmeyecek” dedi.

Demirtaş, taslaktaki düzenlemeyle ilgili belediyelerden alınan hal kurma izninin Ticaret Bakanlığı’na devredilmesinin tartışılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Fiyatların Düşmesi İçin Üretici Desteklenmeli”

Demirtaş, Hal Yasası’nın uzun süredir konuşulduğunu belirterek, taslağın yasalaşması halinde bile fiyatların düşmeyeceğini belirtti ve şunları söyledi: “Kamuoyunda düzenlemenin yasalaşmasıyla sebze-meyve fiyatlarının düşeceği beklentisi var. Özellikle tüketicilerde… Yayınlanmasının ardından Üretici Fiyat Endeksi’ne göre çiftçi maliyetine ya da altında üretim yapmak zorunda kalıyor. Son iki yıldır kazanç sağlayamadı. Dolayısıyla fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi gerekiyor.”

“Türkiye Tarihinde İlk Kez Yaş Meyve İthal Etmek Zorunda Kalabiliriz”

Doğal olaylar nedeniyle bu yıl sebze ve meyve üretiminde ciddi düşüşler yaşanacağını belirten Demirtaş, “Tarlada ürün yok, ağaçta meyve yok. Bu bir senede de düzelmez. Cevizin ağacı bile kurumuş bırakın meyvesini. Seneye de bunun bakımı, ilacı, gübresi var. Bu yıl çiftçi bir şey hasat edemeyecek ve Türkiye tarihinde ilk kez yaş meyve ve sebze ithal etmek zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, taslağın tedarik zincirini kısaltma konusunu da ele alarak, fiyatları etkilemeyen denemelerin yapıldığını belirtti. Ayrıca, hal kurma izni konusunun belediyelerden alınarak Ticaret Bakanlığı’na devredilmesinin tartışılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Milyonlarca emekli o tarihi bekliyor: Çifte zam umudu!

2025 yılı için ilk altı aylık dönemine yönelik enflasyon verileri temmuz ayının başında netlik kazanacak. Açıklanan dört aylık TÜFE verisi %13,36 seviyesinde bulunuyor Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları anketine göre bu oran haziran ayı verileri …

Ekonomiyi de halkı da yere düşürdüler

Ekonomide işler bir süredir iyi gitmiyordu ancak gelinen noktada halkın alım gücü adeta yok oldu. Yoksulluk sınırının 79 bin lirayı aştığı, açlık sınırının ise asgari ücretin üstünde olduğu koşullarda milyonlar ayakta kalmaya çalışıyor. Halkın …

Konkordato ilan etmişlerdi: Forum AVM’lerde sürpriz karar

Forum İstanbul, Marmara Forum ve Forum Ankara dahil 10 AVM’nin sahibi şirketler, konkordato başvurularından feragat etti. Mahkeme, tedbirleri kaldırdı, şirketler yeniden tam mali özgürlük kazandı.

Antalya’daki bazı taşınmazlar özelleştirilecek

Antalya’daki bazı taşınmazlar özelleştirilecek

Nissan’ın küçük haylazı tamamen yenilendi: Türkiye’ye geliyor

Nissan, geleneksel motorlarını ve hybrid seçeneklerini sürekli elektrikli aktarımı sağlayan e-Power motorla zenginleştirmişti. E-Power elektrikli motoru jeneratör görevi gören benzinli motorla besliyordu. Şarj sorununu ortadan kaldıran o motorun …

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri (22.05.2025)

Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, saatlik bazda dün en yüksek elektrik tüketimi 44 bin 440 megavatsaatle 21.00’de, en düşük tüketim ise 31 bin 312 megavatsaatle 07.00’de gerçekleşti. Günlük bazda dün 938 bin 735 megavatsaat elektrik …