Vergide 10 kat artışa itiraz dilekçesi yağdı






İtiraz Dilekçeleri Rayiç Bedellerdeki Artışa Karşı Yapıldı

Belce ÖRÜ ERÇİN

1 Temmuz’da mahalle muhtarlıklarına asılarak vatandaşlara duyurulan yeni rayiç bedeller tepki çekti. Arsa ve arazi metrekare birim değerlerindeki fahiş artış oranlarına itiraz için vatandaşlara bu ayın sonuna kadar süre tanındı. Sosyal medyada itiraz dilekçesini paylaşan bir vatandaş şu bilgileri paylaştı: “İstanbul’un Maltepe Semti Gülsuyu Mahallesi Eski Üsküdar Caddesi’nde belirlenen arsa metrekare birim değeri 23.000 TL olarak açıklanmıştır. Ancak, aynı bölge için 2025 yılına ait rayiç bedel 2.896 TL’dir. Nilgün Sokak’ta ise 2025 yılında 1.440 TL olan birim rayiç bedel, 2026 yılında 11.000 TL’ye çıkarılmıştır.” Bir başka noktada Düzce’nin Güzelbahçe Mahallesi’nde ise en düşük emlak rayici 402 TL’den 4.313 TL’ye, en yüksek değer ise 534 TL’den 6.188 TL’ye yükseltildi. Tapu harcı ve Emlak Vergisi de rayiç bedel üzerinden hesaplandığı için vatandaşın cebinden çıkan para katmerlendi.

DAİRE BAZINDA DEĞİŞİR

Her dört yılda bir oluşturulan Takdir Kıymet Komisyonlarınca sokak sokak yapılan bir çalışma ile asgari beyan değeri belirleniyor. Komisyonda belediyenin atadığı bir görevli, muhtar ve ticaret odalarında belirlenmiş bir delege bulunuyor. Her dönem aynı sorunun yaşandığına dikkat çeken İstanbul Emlak Brokerleri Kooperatifi Başkanı Ulvi Özcan, “İşin uzmanı kişilerden oluşturulacak bir komisyon yanlışların düzeltilmesinde fayda sağlayacaktır. Yakın tarihte çıkan bir Danıştay kararı parsel bazında bile değerlendirme yapılabileceğini ortaya koyuyor. Aslında daire bazında bile bu bedeller değişiklik gösterebilir. Vatandaşların itiraz süresini kaçırmamasını tavsiye ediyorum” diye konuştu.


‘Elleri milletin cebinde’

Bir vatandaş tepkisini şöyle dile getirdi: “Bizim binanın birim değeri 53 bin lirayken 400 bin liraya fırlamış. İnsanlar, kendi evlerinde oturamaz hale gelecek. Yok stopajı arttır, yok vergileri uçur. Elleri milletin cebinde. Bu artık kutsal vergi olmaktan çıkıp düpedüz soyguna dönüşüyor.”

Kiraların artmasından endişe ediliyor

Vatandaşlar rayiç bedellerdeki artışın, bölgenin gerçek piyasa koşulları, alım-satım oranları, sosyoekonomik gelişmişlik durumu ve çevresel değişkenleri dikkate alındığında fahiş ve orantısız olup, hakkaniyete ve kamu yararı ilkesine aykırı olduğunu vurguluyor. Rayiç bedellerdeki artışın gayrimenkul sahiplerinin ödedikleri tapu harcı, emlak vergisi ve gayrimenkul atışında alınan gelir vergisini yukarıya çektiği gibi, kira oranlarını da artırmasından endişe duyuluyor.


Related Posts

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası (21 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,95 değer kazanarak 10.568,56 puana yükseldi. Cuma günü 10.366,16 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 47,08 puan artışla 10.413,24 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Kredi kartı kullanımı arttı

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) 2025 Haziran verilerine göre, kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla gerçekleştirilen toplam ödeme hacmi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 51 artarak 1 trilyon 911,4 milyar TL seviyesine yükseldi …

Estonya üretici fiyatları çakıldı

Haziran 2025’te Estonya’da üretici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 düştü. Bu, ülkede Kasım 2024’ten bu yana ilk defa yıllık bazda üretici fiyatlarının gerilediği ay oldu. Ayrıca, bu düşüş Mayıs 2024’ten beri görülen en sert oran …

Ticaret Bakanlığı: 2025’in ilk yarısında gümrüklerde 35,5 milyar TL’lik kaçak eşya yakalandı

Ticaret Bakanlığı: 2025’in ilk yarısında gümrüklerde 35,5 milyar TL’lik kaçak eşya yakalandı

Dünyada en çok petrol üreten ülke açıklandı: Ne Suudi Arabistan ne de İran, Zirvedeki ülkeye hepsini solladı

Küresel ekonominin can damarı olan ham petrol, ülkelerin jeopolitik gücünde belirleyici rol oynamaya devam ediyor. Uluslararası enerji kuruluşlarının 2025 yılına ilişkin tahminleri, dünya genelinde en çok ham petrol ve kondensat (hafif hidrokarbonlar) üreten ülkeleri ortaya koydu. Verilere göre, ABD zirvedeki yerini korurken Suudi Arabistan ve İran gibi dev üreticileri geride bıraktı.

Ticaret Bakanlığı ekipleri 2025’te 6,5 milyonun üzerinde elektronik ve kaçak sigara ele geçirdi

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gümrükler Muhafaza ekiplerinin bu yıl içerisinde yasa dışı tütün ve elektronik sigara ticaretine yönelik operasyonları sonucunda toplam değeri yaklaşık 451 milyon 588 bin lira olan 2 milyon 150 bin paket sigara ile 4 …