Asgari ücret beklentilerle belirlenmişti: Bakan Şimşek’ten ‘zırt pırt revize edemeyiz’ sözleri!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Önemli Açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son katıldığı canlı yayında New York’taki ziyaretlerinin olumlu geçtiğini vurgulayarak, kredi derecelendirme kuruluşları ve büyük yatırımcılarla gerçekleştirdikleri görüşmelerin yararlı olduğunu belirtti.

Büyüme Sürecinde Yavaşlama Olabilir

Enflasyonla mücadele konusunda önceliklerinin değişmediğini vurgulayan Bakan Şimşek, “Enflasyonla mücadele önceliğimizdir ve bu konuda kararlıyız” şeklinde konuştu. Yatırımcıların, iç siyasi gelişmelere yönelik programın sağlamlığını sorguladığını ancak programa güçlü destek olduğunu ifade etti.

Türkiye’den fon çıkışlarının artmasının küresel risk iştahındaki azalmadan kaynaklandığını belirten Şimşek, Türkiye’nin dış talebe daha az bağımlı olduğunu ve büyüme sürecinin kısa vadeli olarak yavaşlayabileceğini ancak orta ve uzun vadede sağlam bir büyüme potansiyeline sahip olduklarını dile getirdi.

‘Enflasyon Beklentilerinde Kötüleşme Gözlemleniyor’

Fon çıkışlarının etkisinin daha da hissedilebileceğini belirten Bakan Şimşek, “Ortaklık iyileştiğinde Türkiye’nin ciddi avantajları ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Merkez Bankası’nın enflasyon hedefinin net olduğunu ve “Enflasyon beklentilerinde sınırlı kötüleşme var” açıklamasında bulundu.

Önceki açıklamalarında enflasyon beklentileriyle ilgili birkaç kez revizyon yapıldığını hatırlatan Şimşek, ekonomik program hedeflerinin sorunlu olmadığını, “Hedeflerimiz var ve bunlara büyük ölçüde ulaşacağımıza inanıyoruz. Zırt pırt rakamları değiştiremeyiz, bu devlet için uygun değil” şeklinde konuştu.

Enflasyon Hedefleri ve Tahminlerinde Revizeler

Bakan Şimşek, 17 Eylül 2024’teki bir programda, “2025 yılı sonunda enflasyonu yüzde 20’nin altına indirebileceğimize içtenlikle inanıyorum” ifadelerini kullanmıştı. Ancak, 2024 Kasım ayında yapılan tahminlerde 2025 yılı için öngörülen enflasyon oranı yüzde 21 olarak revize edildi. Son olarak enflasyon tahminlerinde yapılan son revizelerle, Şimşek’in sosyal medya hesabından ocak ayında yaptığı açıklamalarla bu oran yüzde 27,1’e yükseltildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da 7 Şubat’ta yapılan Enflasyon Raporu toplantısının ardından 2025 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 24’e revize etti.

Asgari Ücret Zammında Düşüş

Bakan Şimşek, “Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakamları değiştiremeyiz” açıklamasına rağmen 2025 yılı için belirlenen asgari ücret zammının düşük olmasının ardında enflasyon beklentilerindeki artışın önemli rol oynadığı ortaya çıktı. Asgari ücrete enflasyonun altında yüzde 30 zam yapılmasının nedeni olarak 2025 yılı enflasyonunun belirlenen tarihlerde beklenenden daha düşük olacağı beklentisi gösterildi.

2025 yılı asgari ücretinin 27 Aralık 2024’te yüzde 30 zamla net 22,104 TL olarak açıklandığında Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkedeki enflasyon yüzde 47,09 seviyesindeydi.

2025 yılının ilk üç ayında toplam enflasyon yüzde 10,05 olarak gerçekleşti. Resmi tahminlere göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 24 düzeyinde. Bu hedefe ulaşılabilmesi için yılın kalan dokuz ayında toplamda yüzde 12,66 enflasyon olması gerekmekte, bu da aylık ortalama yaklaşık yüzde 1,2 enflasyon anlamına gelmektedir.

Related Posts

Alman devinden kritik uyarı: Merkez Bankası’nın faiz hamlesi TL’yi kurtaramayacak

Commerzbank’ın baş ekonomisti Tatha Ghose, Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde politika faizini yükseltme kararının Türk Lirası’nın değerini koruyamadığını vurguladı. Ghose’a göre, faiz artışı sonrasında TL’nin seyrinde belirgin bir toparlanma görülmedi; aksine güven kaybı yeniden derinleşti.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

İstanbul depremleri sonrası e-ticarette afet ürünlerine talep patladı

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından deprem çantası, çadır, powerbank ve yağmurluk satışları fırladı. Online alışverişte afet ürünlerine talep yüzde 400’e varan artış gösterdi, çadır siparişleri ise 5,5 kat yükseldi.

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 118 bin 185 megavatı aştı.

Akbank’tan ilk çeyrekte kâr açıklaması

Akbank, 2025’in ilk çeyreğinde 13 milyar 732 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu.

6 küp Grönland buzu 100 dolar

Trump ile dünya gündemine gelen Grönland, dünyaya buz pazarlamaya başladı. Lisans alan 6 şirket Dubai gibi şehirlerde bulunan lüks mekanlara 6 küp Grönland buzunu 100 dolara satıyor. Bu buzla servis edilen bir kadeh viski ise 218 dolara mal oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir