Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Günlük Aktiviteleri Kısıtlayabilen Bel Fıtığı Sorunu

Bel Fıtığı Nedir?

Tablet, telefon veya bilgisayar başında uzun süre hareketsiz kalmak, spor yaparken yanlış teknikle ağırlık kaldırmak, fazla kilo almak gibi etmenler bel fıtığına sebep olabilir. Bel fıtığı, omurlar arasındaki disklerin kayması veya yırtılması sonucu oluşur, sinirler ve omuriliği etkileyebilir. Bu durumda bel ağrısı, bacaklara yayılan ağrı, uyuşukluk, kas zayıflığı gibi sorunlar ortaya çıkabilir ve günlük hayatı olumsuz etkileyebilir. En çok 30-50 yaş aralığında görülen bel fıtığının gençler arasında da yaygınlaştığı belirtilmektedir.

Gençler Arasında Artış

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, gençlerde bel fıtığının artan bir trend olduğunu vurgulayarak, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre; 15 yaş ve üzeri kişilerde bel bölgesi sorunlarının görülme oranının yüzde 29,7 olduğunu belirtiyor. Özellikle 15-49 yaş arasındaki kadınlarda bel ağrısının bel fıtığı teşhisiyle sonuçlandığı görülmektedir.

Yanlış Alışkanlıkların Etkisi

Modern yaşam tarzı ve çevresel faktörler, gençlerde bel fıtığının artmasında rol oynar. Prof. Dr. Ferda Özdemir, gençlerde hareketsiz yaşam tarzının, tablet, telefon ve bilgisayar başında uzun süre geçirmenin, yanlış duruş alışkanlıklarının bel fıtığı gelişiminde etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca, ağırlık kaldırma sporunun da bel fıtığı riskini artırdığına dikkat çekiyor. Gençlerin doğru tekniklerle spor yapmaları ve düzenli egzersiz yapmaları önem taşır.

Ani ve Zorlayıcı Hareketlerin Etkisi

Ani ve zorlayıcı hareketler, omurlar arasındaki disklerin zarar görmesine ve bel fıtığına yol açabilir. Prof. Dr. Ferda Özdemir, ani hareketler sonrasında başlayan bel ağrısının bel fıtığının belirtileri olduğunu belirtiyor. Bu durumda bel ağrısının hafiflemesi için erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu vurguluyor.

Tedavi ve Önlemler

Bel fıtığının tedavisinde amaç, omurganın esnekliğini ve hareketliliğini geri kazandırmak, sinirdeki baskıyı azaltmaktır. Prof. Dr. Ferda Özdemir, bel fıtığı hastalarının sadece %5-10’unun ameliyat gerektirdiğini belirterek, çoğunlukta ilaç, fizik tedavi ve egzersizlerin yeterli olduğunu söylüyor. Hasta, düzenli egzersiz yaparak, doğru duruş ve kaldırma tekniklerine dikkat ederek, bel fıtığından korunabilir.

Related Posts

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Memura Refah Payı Elzem Hale Geldi

Memura Refah Payı elzem açıklaması. Hekimsen tarafından yapılan açıklamada, enflasyon farkının zam olarak kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Kanser hastalarına akıllı ilaç müjdesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu, 5 farklı ilaç geri ödeme listesine alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 farklı kanser hastalığının tedavisinde kullanılan 5 farklı akıllı kanser ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme kapsamına alındığını açıkladı.

Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı Adana’da hizmete açıldı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete giren Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı, ağır yanık nedeniyle tedavi gören hastaların sağlıklarına kavuşmalarına katkı sağlayacak.

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…