Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı Yiyeceklerin Kilo Kontrolündeki Rolü

Bu yıl Food Quality and Preference adlı akademik dergide yayımlanan bir çalışmanın lider yazarı olan Cunningham’ın ekibi, algılanan acılığın artmasıyla yeme hızının azaldığını ve tüketilen miktarın da azaldığını keşfetti.

Bu bulgu, acı yiyeceklerin sadece metabolizma üzerinde değil, aynı zamanda yeme davranışlarında da kilo kontrolüne yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Acı biberlere acılığını veren bileşik kapsaisindir. Bu bileşiğin vücut ısısını artırdığı ve metabolizmayı hızlandırdığı düşünülmektedir. Piedmont Atlanta Hastanesi Klinik Diyetisyeni Haley Robinson, kapsaisinin vücut ısısını yükselttiğini, metabolizmayı hızlandırdığını ve dolayısıyla kalorilerin daha hızlı yakılmasını sağladığını belirtti. Araştırmalar, kapsaisinin metabolizmayı %5’e kadar artırabileceğini gösteriyor.

Acı Biberlerin İştah Üzerindeki Etkisi

Acı biber ve diğer baharatlar iştah üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bol baharatlı beslenen kişilerin genellikle gün içinde daha az yemek yediği gözlemlenmektedir.

Cleveland Clinic’ten kayıtlı diyetisyen Patricia Bridget Lane’e göre, kapsaisinin beyinde iştahı ve tokluk hissini düzenleyen hipotalamus bölgesi üzerinde etkili olduğunu gösteren bazı araştırmalar bulunmaktadır.

Carolina Reaper veya hayalet biber gibi çok acı biber türlerinin, daha fazla kapsaisin içermesine rağmen, ek faydalar sağladığına dair henüz bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Kapsaisin, kırmızı biber ve pul biberin ana bileşeni olmasına rağmen, diğer biber türlerinin de benzer faydalar sunduğu görülmüştür.

Harvard’daki araştırmacılar, düzenli olarak acı biber tüketen kişilerin kalp hastalığından ölme riskinin daha düşük olduğunu ve neredeyse her gün baharatlı yiyecekler yiyenlerin, haftada sadece bir kez yiyenlere göre %14 daha düşük ölüm riskine sahip olduğunu belirtmektedir.

Ancak, bu faydalara temkinli yaklaşılmalı ve tüketilen miktarın kontrol edilmesine özen göstermelidir. Rush Üniversitesi’nden doktor ve bilim insanı Dr. Thomas Holland, acı biberlerin genellikle yüksek yağ ve kalori içeren yiyeceklerle birlikte tüketildiğini belirterek, bu durumun acı biber tüketiminin yüksek kalorili yiyecek tüketimiyle ilişkili olabileceğini vurgulamıştır. Bu nedenle, acı biberleri dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeninin bir parçası olarak tüketmek en iyisidir.

Related Posts

Kanser hastalarına akıllı ilaç müjdesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu, 5 farklı ilaç geri ödeme listesine alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 farklı kanser hastalığının tedavisinde kullanılan 5 farklı akıllı kanser ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme kapsamına alındığını açıkladı.

Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı Adana’da hizmete açıldı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete giren Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı, ağır yanık nedeniyle tedavi gören hastaların sağlıklarına kavuşmalarına katkı sağlayacak.

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…

Sülükle tedavi (Hirüdoterapi) ne işe yarar? Kalp krizi riskini azaltıyor mu? Uzmanı açıkladı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (GETAT) uygulanan sülük tedavisi, kanın pıhtılaşmasına engel olarak kalp krizi riskine karşı alternatif bir tedavi yöntemi sunuyor.

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.