İşlenmiş gıdalar yaşam süresini kısaltabilir!

İşlenmiş Gıdalar Sağlık İçin Riskli Olabilir

İşlenmiş etler, bisküviler, gazlı içecekler, dondurma ve mısır gevrekleri gibi aşırı işlenmiş gıdalar günlük hayatta sıkça tüketilmektedir.

Bu tür gıdalar, “ev yapımı yemeklerde bulunmayan katkı maddeleri içeren gıdalar” olarak genellikle tanımlanır.

Genellikle bu gıdalarda, daha çekici görünümler, tatlar veya dokular elde etmek için kimyasallar, renklendiriciler ve tatlandırıcılar kullanılmaktadır.

Şu anda işlenmiş gıdaların sağlığı nasıl etkilediği tam olarak net değildir, ancak bu durum yüksek yağ, tuz ve şeker içeriğiyle ilgili olabilir.

American Journal of Preventive Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmada, aşırı işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ancak bu tür gıdaların erken ölümlere kesin olarak sebep olduğunu kanıtlayan bir bulgu elde edilememiştir.

Aşırı İşlenmiş Gıdalar ve Ölüm Oranları

Çalışmada araştırmacılar, ABD, İngiltere, Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya ve Meksika gibi 8 farklı ülkede insanların beslenme alışkanlıklarını ve ölüm oranlarını inceledi.

Rapora göre, İngiltere ve ABD’de tüketilen kalorilerin yarısından fazlası aşırı işlenmiş gıdalardan gelmektedir ve bu durumun erken ölümlerle bağlantılı olduğu düşünülmektedir.

Diğer taraftan, Kolombiya ve Brezilya gibi ülkelerde işlenmiş gıda tüketiminin daha düşük olmasıyla, erken ölümlerin yalnızca yaklaşık yüzde 4’ünün bu tür gıdalarla bağlantılı olabileceği tahmin edilmektedir.

Araştırmacılardan Dr. Eduardo Nilson, işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkileri üzerinde durarak, bu gıdalardaki değişikliklerin ve katkı maddelerinin sağlık açısından zararlı olabileceğini belirtmektedir.

2018 yılında, ABD’de aşırı işlenmiş gıdalar nedeniyle 124 bin erken ölüm gerçekleşmiştir. İngiltere’de ise bu sayı yaklaşık 18 bin olarak kaydedilmiştir.

Raporda, hükümetlerin insanları işlenmiş gıdaları azaltmaya teşvik etmek için diyet tavsiyelerini güncellemesi gerektiği belirtilmektedir.

Uzman Görüşleri ve Değerlendirmeler

Yapılan araştırmalar, aşırı işlenmiş gıdaların tip 2 diyabet, obezite, kalp rahatsızlıkları ve bazı kanser gibi hastalıklar için risk oluşturabileceğini göstermektedir.

Dr. Stephen Burgess, aşırı işlenmiş gıdaların zararlı etkilerini kesin olarak kanıtlayacak çalışmaların henüz olmadığını belirtmektedir.

Gıda ve İçecek Federasyonu ise, aşırı işlenmiş gıda teriminin bazı sağlıklı gıdaları da kapsadığını ve bu terimin olumsuz algı oluşturabileceğini savunmaktadır.

Sonuç olarak, işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkileri hakkında yapılan araştırmalar devam etmektedir ve bu tür gıdaların tüketimi konusunda dikkatli olunması önerilmektedir.

Related Posts

Yeterince dinlenemiyorsanız bu 3 yöntem sizi kısa sürede toparlayabilir

Günümüzün yoğun temposunda birçok kişi, yeterince uyusa bile kendini dinlenmiş hissetmiyor. Sürekli yorgunluk, düşük enerji ve odaklanma problemleri hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Uzmanlara göre, doğru yöntemlerle vücudu ve zihni kısa sürede toparlamak mümkün.

Benlerinizi tek tek kontrol edin: Az fark edilen işaretler risk oluşturuyor

Cilt kanserlerinin en ölümcül türlerinden biri olan melanom, erken fark edilmediğinde hayati risk oluşturuyor. Londra Üniversitesi Koleji Hastanesi’nde görevli dermatolog Dr. Conal Perrett, melanomun genellikle bilinen belirtilerinin yanı sıra daha az fark edilen bazı işaretlere de dikkat çekiyor.

Haftada 1 kez yerseniz kalbiniz bayram eder! Haftada 1 yeter, kolesterolü silip süpürüyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Malatya’da Çocuklar için 23 Nisan Etkinliği Düzenlendi

Malatya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören çocuklar için 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla etkinlik yapıldı. Hastane yönetimi ve Türk Kızılay Malatya Şubesi işbirliğinde düzenlenen etkinlikte çocuklar, ebru ve kil …

Abdullah Gül’ün Dayısı Prof. Dr. Ahmet Tahir Satoğlu Son Yolculuğuna Uğurlandı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün acı günü Abdullah Gül’ün dayısı Prof. Dr. Satoğlu, son yolculuğuna uğurlandı İZMİR – 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dayısı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tahir Satoğlu son …

Öğrencilere Gıda Güvenliği Eğitimi Verildi

İZMİR Tarım ve Orman Müdürlüğü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında ortaokul öğrencilerine ‘Gıda Güvenliği Farkındalık Eğitimi’ verdi. Eğitimlerini tamamlayan minik denetmenler, Bayraklı ilçesinde, perakende bir markette denetim …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir