Kaçak milyonere oturmak nasip olmadı! Gökyüzünde bomboş bir ‘Beyaz Saray’

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr – Herkesin ‘Bir gün çok zengin olursam şöyle bir evim olacak’ dediği, hayallerini süsleyen bir ev durur aklının köşesinde. Kimileri deniz kenarında sakin bir ev isterken kimileri de şehrin kalabalığında merkezde olsun ama lüks olsun ister. Ancak çok azımız 33 katlı bir gökdelenin tepesinde devasa bir villa hayal eder. Hindistan’ın en tartışmalı iş insanlarından Vijay Mallya gökdelenin tepesinde devasa bir malikaneye sahip. Çoğumuzun aklının sınırlarını zorlayan bu ev bomboş duruyor ve Vijay Mallya evini göremiyor. İşte gökyüzündeki ‘Beyaz Saray’ ve Vijay Mallya’nın evine ulaşamamasının sebebi.

69 yaşındaki Vijay Mallya birbirinden farklı sektörlerde faaliyet gösteren milyoner bir iş insanı. Hindistan’da ‘King of Good Times (İyi Zamanların Kralı)’ olarak bilinen Mallya istediği her yerde istediği şekilde ev yaptırabilecek ekonomik güce sahip. Ancak o ne bir deniz kenarında ne sessiz bir ormanın ortasında olmayı tercih etmiş. Tercihini 33 katlı bir gökdelenin tepesinde tamamen onun için tasarlanmış bir saraydan yana yapmış. Gökyüzü havuzundan helikopter pistine ‘lüks’ sayılabilecek sayısız detayıyla inşa edilen gökyüzünün ‘Beyaz Sarayı’ ne yazık ki bomboş duruyor.

İNGİLTERE’YE KAÇINCA BİR KEZ BİLE OTURAMADI

Hindistan’ın Bangalore kentinde inşa edilen bu yapı başlarda Vijay Mallya için gerçek istekti ancak oturmak kendisine nasip olmadı. 2012 yılında yapımına başlanan bu evin kısa bir sürede yapılıp teslim edilmesi planlandı fakat Vijay Mallya o yıllarda finansal skandallarla gündeme geldi. Hindistan’da yasal sorunlarla karşılaşan Mallya 2016 yılında ani bir şekilde İngiltere’ye gitti. Hindistan’a iadesi için hukuki süreç devam etse de Mallya’nın dönmeye niyetli olmadığı biliniyor. Mallya’nın İngiltere’ya kaçışı ülkesinin adaletinden kaçışı olarak yorumlandığı için Mallya hem bu kaçışıyla hem de Amerika’nın ‘Beyaz Sarayı’na benzer malikanesiyle gündemden düşmüyor.

Hindistan’da ‘Kingfisher Towers’ adlı gökdelenin tepesinde 20 milyon dolara mâl olan 3716 metrekarelik ‘Beyaz Saray’ ise bomboş duruyor. Zenginliğinin göstergesi olarak tasarlattığı bu evde oturmak Mallya’ya nasip olur mu bilinmiyor.

‘ZORDU ANCAK İSTENİLDİĞİ GİBİ YAPTIK’

Prestige Estates Projects’in başkanı olan inşaatçı Irfan Razack, daha önce Business Times India’ya yaptığı açıklamada, Mallya için yapılan bu tasarımının bir test olduğunu ancak ekibinin bunu müşterisinin vizyonuna göre tamamladığını söylemişti. Razack, “Malikaneyi o yükseklikte devasa bir konsol üzerine inşa etmek zordu ancak onu tam olarak tasarlandığı gibi inşa ettiğimizden emin olduk. Karmaşık bir yapı ve çalışmalar ufak da olsa devam ediyor” dedi.

Geçtiğimiz yıl İngiltere Güvenlik Bakanı Tom Tugendhat, Mallya’nın iadesi konusunda kendisine yöneltilen bir soruya, İngiltere’nin insanların adaletten kaçabileceği bir yer olma niyetinde olmadığını açıklamıştı. PTI’ye konuşan Tugendhat, “İngiltere ve Hindistan’ın geçmesi gereken yasal süreçler var. Ancak İngiltere hükümeti kesinlikle net, adaletten kaçmaya çalışanların saklanabileceği bir yer olma niyetimiz yok” cümlelerini kullandı.

Vijay Mallya’nın evi, görenlerin ağzını açık bırakacak ihtişamda olması ve iddialı tasarımına rağmen Hindistan’daki en pahalı veya şaşırtıcı mülk değil. Bu ünvan, Mumbai’deki 27 katlı Antilia’ya ait.

2016 yılından beri İngiltere’de yaşayan Mallya’nın ülkesine ne zaman iade edileceği bilinmiyor ancak yorumculara göre iade edilse bile severek inşa ettirdiği ‘Beyaz Sarayı’nda yaşayamayacağı kesin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir