Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Balıkesir’de Hasan İmamoğlu’nun evinin etrafında ikinci kez arama!

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun babası Hasan İmamoğlu’nun Balıkesir’deki evinin etrafındaki arazide ikinci kez arama yapıldı.

Uzunköprü’de dolu felaketi! 5 Bin dekarlık tarım arazisi zarar gördü

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde dün etkili olan dolu yağışı, tarım arazilerinde büyük tahribata yol açtı. İlçeye bağlı Yeniköy, Malkoç, Başağıl ve Bayramlı köylerinde tarlalarda ekili buğday, ayçiçeği ve mısır ürünleri ciddi şekilde zarar gördü. Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Cemal Durmaz, ilk tahminlere göre yaklaşık 5 bin dekarlık alanın etkilendiğini söyledi.

“Hafıza ve Adalet Konferansı”na Eren Bülbül’ün annesinden mesaj: ‘Barışı savunmayayım da ne yapayım?’

Diyarbakır’da düzenlenen ”Barışa Giden Yol: Hafıza ve Adalet Konferansı”na Eren Bülbül’ün annesi Ayşe Bülbül mesaj gönderdi. Anne Bülbül “Yapmış olduğunuz bu çalışmayı çok kıymetli buluyorum. Başka annelerin evlatlarını kaybetmesine rıza gösteremem. Barışı savunmayım da ne yapayım?” ifadelerini kullandı.

Netanyahu: ABD bize çok yardımcı oluyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran tarafından vurulan ve zarar gören Beerşeva’daki Soroka Tıp Merkezi’ne yaptığı ziyarette, ABD’nin İsrail’e verdiği desteğin çok büyük olduğunu söyledi.

İran Rusya’dan destek istedi mi? Peskov açıkladı

Rusya’nın İran’a desteğinin açık olduğunu belirten Kremlin Sarayı Sözcüsü Dmitry Peskov, “İran, yardım destek talebinde bulunmadı” dedi.

Cenazeye çadır vermedi, gerekçesi pes dedirtti

AKP’nin sandıkta alamadığı Gaziosmanpaşa Belediyesi’ni tartışmalı yargı kararıyla elde etmesinin ardından Başkanvekili sıfatıyla koltuğa oturan Eray Karadeniz, yeni skandallara imza atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde kendisini belediyenin internet sitesinde ‘Belediye Başkanı’ olarak tanıtan Karadeniz, şimdi de CHP’li Hakan Bahçetepe’nin ismi yazıyor diye cenazeye çadır göndermedi,