Tarkan Zengin kalem kalem açıkladı… ‘Adı asgari olsa da etkisi çok azami’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti açıkladı. 1 Ocak 2024’ten itibaren asgari ücret yüzde 49 zamla 17 bin 2 liraya çıkacak. Yıl boyunca geçerli olacak bu rakamın 700 lirası asgari ücret desteği olarak belirlendi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, TRT Haber’de yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti;

Burada yapılan 49’ün üzerine yapılan artış asgari ücretin üzerinde alanlara da doğrudan etkisi olacak. Mevcut durumda asgari ücretin yüzde 50 fazlasını alanlar bile artık bu artıştan iş verenle yapacağı pazarlığa göre etkilenecek. Dolayısıyla diğer ücretlilerin de bu kapsamda yapılacak artıştan beklentilerinin hangi ölçekte olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. İş verenlerin bu anlamda elini taşın altına koyduklarını görüyoruz.

DEVLETTEN 700 LİRALIK DESTEK

Devlet 700 liralık bir destek vererek, bu artışın da oransal olarak yüksek çıkmasını sağladı. Aynı zamanda çalışanlarında daha fazla ücret almasına vesile oldu.

KALEM KALEM ARTIŞ YAŞANACAK ALANLAR

Asgari ücretin artışına bağlı olan kalemler var mesela; Kıdem tazminatı taban tutarı arttı. İşsizlik maaşı arttı. Sosyal güvelik primleri. Askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı borçlanması miktarları arttı. Daha doğrusu 1 Ocak itibariyle arttı. GSS pirimi bu çerçevede arttı. Staj ücretleri asgari ücrete bağlı olduğu için arttı. Evde bakım maaşı, engelli maaşı almak için hane başına düşen asgari bir gelir düzeyi var, örneğin daha önce alamayanlar bu artıştan sonra belki alma imkanı bulacaklar. Adı asgari olsa da etkisi çok azami ve geniş bir etkisi var.

ASGARİ ÜCRETTE ÇALIŞAN SAYISI 6 MİLYON 700 BİN

Ülkemizde kayıtlı çalışan sigortalı sayısı 16 milyon 400 bin. Bunların yaklaşık olarak 6 milyon 700 bini asgari ücret seviyesinde çalışıyor. 

Asgari ücret zammıyla işsizlik, yaşlılık ve engelli maaşı da değişti! İşte kalem kalem yeni ücretler
2024 yılında geçerli olacak asgari ücret 17 bin 2 lira oldu. Yeni asgari ücretle birlikte işsizlik maaşı, askerlik ve doğum borçlanması, rapor ücretleri, stajyer maaşları, GSS primleri, engelli ve yaşlılık aylıkları da değişti. İşte kalem kalem yeni ücretler.

GALERİYE GİT

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir