Torba yasa teklifiyle rektör ve YÖK atamalarında Cumhurbaşkanına tam yetki

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rektör ve YÖK Üyelerini Atama Yetkisi Veren Yasa Teklifi Meclis’te

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a üniversite rektörlerini ve YÖK üyelerini doğrudan atama yetkisi veren yasa teklifi Meclis’e sunuldu. CHP’li Armağan Erdoğan, düzenlemeyi eleştirerek “Rektörlük şeffaf süreçlerle belirlenmeli, üniversiteler siyasi müdahalelerden arındırılmalı” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a üniversite rektörleri ile YÖK üyelerini atama konusunda geniş yetkiler tanıyan yeni bir torba yasa teklifi TBMM’ye sunuldu. Düzenleme, Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı KHK’da yer alan rektör atama hükmünü iptal etmesinin ardından gündeme geldi.

KHK’larla başlayan süreç yeniden Meclis gündeminde

15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan 676 sayılı KHK ile rektör seçimleri kaldırılmış; 2018’de 703 sayılı KHK ile devlet ve vakıf üniversitelerine rektör atama yetkisi doğrudan Cumhurbaşkanı’na verilmişti. Ancak bu hüküm Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilerek 4 Haziran 2024 itibarıyla yürürlükten kaldırıldı. Mevcut yasa teklifiyle, benzer bir yetkinin yeniden yasal zemin kazanması hedefleniyor.

“Rektörlük akademik kimliği temsil eder”

CHP Yükseköğretimden Sorumlu Millî Eğitim Gölge Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Armağan Erdoğan, teklife ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“Rektörlük, üniversitenin akademik kimliğini temsil eden bir görevdir. O nedenle öğretim elemanları, öğrenciler, idari personel ve mezunların katıldığı şeffaf süreçlerle belirlenmeli; YÖK üyeleri ise üniversitelerin yapısal, coğrafi olarak temsiliyetine, akademik uzmanlık alanlarına, cinsiyet dengesine ve bilimsel ve idari başarı kriterleri doğrultusunda seçilmelidir.”

“İstişaresiz olmaz”

Cumhuriyet’in haberine göre, Erdoğan, dün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen teklifin, yükseköğretimin geniş kesimlerini etkileyen yapısal sorunlarının dar kapsamlı bir torba yasa içine yerleştirilmesini eleştirerek şöyle konuştu:

“208 üniversitenin, 7 milyondan fazla üniversite öğrencisinin ve 190 bin civarında öğretim elemanının bulunduğu bir yükseköğretim sisteminde var olan sorunlar, tüm bileşenlerle yapılacak istişarelerle çözülmelidir.”

“ÜAK işlevsiz hale geliyor”

Torba yasanın 6. maddesini değerlendiren Erdoğan, “Yasalaştırılması teklif edilen madde, Üniversitelerarası Kurul’un yaptığı seçimi işlevsiz hale getiriyor ve YÖK üyelerinin tamamını Cumhurbaşkanının atamasına imkân veriyor” dedi.

“Bu haliyle hem YÖK’ün hem ÜAK’ın etkin ve verimli çalışmadığına dair çok sayıda eleştiri uzun yıllardır sürerken, bu durumu iyileştirmek yerine akademik öz yönetim mekanizmalarını ve karar verme süreçlerini devre dışı bırakmak anlamına geliyor.”

“1982 Anayasası’nda bile özerklik vardı”

Erdoğan, teklifin gerekçesinde üniversite özerkliğine dair hiçbir ifadeye yer verilmediğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Rutin bir işlemmiş gibi ‘Diğer kamu yöneticilerinin atama usulleriyle uyumlu’ olması için rektör atamalarının da Cumhurbaşkanı tarafından yapılmasını amaçlıyor.

Bu gerekçe, üniversitelerin anayasal statüsünü göz ardı eden bir yaklaşımı sergiliyor. Oysa 12 Eylül askeri darbesi sonrasındaki ortamın koşullarını yansıtan 1982 Anayasası bile üniversitelerin bilimsel özerkliğini güvence altına almıştı. Üniversiteler herhangi bir kamu kurumu olmadığı gibi, rektörler de herhangi bir kamu kurumu yöneticisi değillerdir.”

“En alt sıralardayız”

Avrupa Üniversiteler Birliği’nin (EUA) Üniversite Özerklik Karnesi’nde Türkiye’nin akademik, yönetsel ve mali özerklik alanlarında son sıralarda yer aldığını hatırlatan Erdoğan, 2023’te yapılan Avrupa Yükseköğretim Alanı Bakanlar Konferansı’nda kabul edilen bildirgeyi anımsattı:

“Türkiye’nin de taraf olduğu bu bildirge, ülkemizin yükseköğretim sisteminde demokratik ve kapsayıcı bir reform yapma sorumluluğunu güçlendirmektedir.

Ancak Meclis gündeminde yer alan yeni yasa teklifi, bu temel değerlerin tamamıyla çelişmektedir.”

“Üniversiteler kamu kurumu değil”

Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yükseköğretim sistemi liyakat, katılım ve kamu yararı esasına göre yeniden yapılandırılmalıdır.

Üniversitelerin siyasal müdahalelerden arınmış, bilimsel değerlere dayalı kurumlar olarak varlıklarını sürdürebilmeleri yalnızca akademi için değil, demokratik toplumun tüm kesimleri için temel bir gerekliliktir.”

Related Posts

Liselerde eğitim öğretim süresi düşecek mi? Bakandan flaş yanıt

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürüleceği iddiaları hakkında, AKP’nin TBMM grup toplantısı öncesi açıklamada bulundu.

Zeydan Karalar kimdir, nereli, hangi partili? Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar biyografi bilgileri…

Zeydan Karalar hayatı ve biyografisi, gündemde öne çıkan konu başlıkları arasında yer alıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk soruşturması kapsamında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar gözaltına alındı. Gözaltına alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın İstanbul’a getirildiği öğrenildi. Peki Zeydan Karalar kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte Zeydan Karalar hayatı ve biyografi bilgileri…

NATO 5. madde nedir? NATO zirvesi ve 5. madde hakkında bilgiler

NATO’nun 5’inci maddesi, İran-İsrail-ABD arasında süren çatışmalar sonrası gündemde yer aldı. NATO’nun 5’inci maddesi daha önce NATO tarihinde ilk ve tek kez 2001’deki 11 Eylül saldırılarından sonra uygulandı. Bu maddeye göre Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 30 NATO ülkesinden birine yönelik savaş tehdidi gelmesinin, tüm pakt üyesi ülkelere gelmiş sayılması anlamına geliyor. Peki, NATO ne demek? NATO 5. madde nedir? İşte, ayrıntılar.

Son ders zili yarın çalacak: Yaklaşık 20 milyon öğrenci yaz tatiline giriyor

Yaklaşık 20 milyon öğrenci için yarın ders zili bu kez yaz tatili için çalacak. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenim gören öğrenciler, 2024-2025 eğitim öğretim yılını tamamlayarak 79 günlük tatil sürecine girecek. Karnelerin dağıtılmasıyla birlikte öğrenciler uzun bir maratonun ardından dinlenmeye çekilecek. Yeni eğitim öğretim yılı ise 9 Eylül 2025’te başlayacak.

YKS TYT, AYT, YDT SORULARI VE CEVAPLARI 2024 PDF İNDİRME LİNKİ || ÖSYM 2024 YKS sınavı soruları ve cevap anahtarı tam döküm kitapçıkları

YKS soruları ve cevapları pdf indirme linki 2025 üniversite sınavı öncesi merak ediliyor. 2025 Üniversites sınavı 21 Haziran 2025 Cumartesi – 22 Haziran 2025 Pazar günü uygulanacak. TYT, AYT ve YDT oturumlarına katılan üniversite adayları, YKS soruları ve cevaplarını sınavın ardından ÖSYM’nin resmi sayfası üzerinden görüntüleyebilecek. Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimleri, Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı ve İngilizce (Yabancı Dil) soruları ve cevapları ÖSYM.gov.tr üzerinden erişime açılacak. Adaylar ÖSYM tarafından yayınlanan cevap anahtarı kağıdı ile doğru yanlış soru ve yanıtlarını kontrol etme fırsatı bulacak.  Sınav öncesi 2024 YKS çıkmış sorular pdf indirme linki araştırmalar arasında yer alıyor. İşte, YKS soruları ve cevap anahtarı 2024 sorgulama ekranı…

LGS SONUÇ TARİHİ 2025 || MEB takvimi açıkladı! LGS sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte sonuç sorgulama ekranı

LGS 2025 sonuçları ne zaman açıklanacak? Bugün yapılan Liselere Geçiş Sistemi LGS sınavına giren ortaokul son sınıf öğrencileri ve velileri merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Hemen belirtelim ki sınav sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı Merkezi Sınavlar Sistemi üzerinden açıklanacak. Sınav sonuç tarihi ise yine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilan edildi. Peki, 2025 LGS sonuçları ne zaman açıklanacak? Merak edenler için kritik tarihi ve sorgulama ekranını haberimizde derledik. İşte LGS sonuçları açıklanma / ilan tarihi ve MEB LGS sonuç sorgulama ekranı…