Türkiye Ziraatçılar Derneği ‘Hal Yasası’ açıklaması: ‘Fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi lazım’

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı: “Hal Yasası Fiyatları Düşürmez”

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, hal yasasıyla gıda fiyatlarında düşüş beklenmemesi gerektiğini belirtti. Demirtaş, üreticinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Tarlada ürün yok, ağaçta meyve yok. Bu bir senede de düzelmez. Cevizin ağacı bile kurumuş bırakın meyvesini. Seneye de bunun bakımı, ilacı, gübresi var. Bu yıl çiftçi bir şey hasat edemeyecek ve Türkiye tarihinde ilk kez biz yaş meyve ve sebze ithal etmek zorunda kalacağız” dedi.

Ticaret Bakanlığı, 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasına ilişkin hazırladığı taslak metni görüşe açtı. Hal Yasası taslağıyla ilgili açıklamalarda bulunan Demirtaş, “Yasalaşması halinde sebze-meyve fiyatları düşmeyecek” dedi.

Demirtaş, taslaktaki düzenlemeyle ilgili belediyelerden alınan hal kurma izninin Ticaret Bakanlığı’na devredilmesinin tartışılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Fiyatların Düşmesi İçin Üretici Desteklenmeli”

Demirtaş, Hal Yasası’nın uzun süredir konuşulduğunu belirterek, taslağın yasalaşması halinde bile fiyatların düşmeyeceğini belirtti ve şunları söyledi: “Kamuoyunda düzenlemenin yasalaşmasıyla sebze-meyve fiyatlarının düşeceği beklentisi var. Özellikle tüketicilerde… Yayınlanmasının ardından Üretici Fiyat Endeksi’ne göre çiftçi maliyetine ya da altında üretim yapmak zorunda kalıyor. Son iki yıldır kazanç sağlayamadı. Dolayısıyla fiyatların düşmesi için üreticinin desteklenmesi gerekiyor.”

“Türkiye Tarihinde İlk Kez Yaş Meyve İthal Etmek Zorunda Kalabiliriz”

Doğal olaylar nedeniyle bu yıl sebze ve meyve üretiminde ciddi düşüşler yaşanacağını belirten Demirtaş, “Tarlada ürün yok, ağaçta meyve yok. Bu bir senede de düzelmez. Cevizin ağacı bile kurumuş bırakın meyvesini. Seneye de bunun bakımı, ilacı, gübresi var. Bu yıl çiftçi bir şey hasat edemeyecek ve Türkiye tarihinde ilk kez yaş meyve ve sebze ithal etmek zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, taslağın tedarik zincirini kısaltma konusunu da ele alarak, fiyatları etkilemeyen denemelerin yapıldığını belirtti. Ayrıca, hal kurma izni konusunun belediyelerden alınarak Ticaret Bakanlığı’na devredilmesinin tartışılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Altının onsu yılın ilk yarısında yatırımcısını sevindirdi

Altının ons fiyatı, yılın ilk yarısında ABD tarifeleri, merkez bankası alımları ve doların zayıflamasıyla rekor seviyelere yükselirken, ikinci yarıda küresel risklerin azalması beklentilerine paralel olarak dengelenme öngörülüyor.

Karpuz lokumu ve karpuz pekmezi üretimi için Ar-Ge çalışmalarına başlandı

SERHAT KAYA – BİLECİK / YENİÇAĞ Osmaneli Belediyesi Ayva Lokum ve Yöresel Ürün Üretim Merkezinde, karpuz lokumu ve karpuz pekmezi üretimi için Ar-Ge çalışmalarına başlandı. Osmaneli’nin bereketli topraklarında yetişen karpuzun katma değerli ürünlere …

Trump’tan ‘uyuşturucu’ gerekçeli tarife

Trump, Truth Social sosyal medya hesabından, Kanada’ya yönelik tarife mektubunu paylaştı. Mektubun, ABD’ye misillemesine rağmen Kanada ile çalışmaya devam edeceklerinin bir göstergesi olduğunu kaydeden Trump, bu ülkeye fentanil krizi ile başa çıkmak …

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …