Üretici ayakta kalmakta zorlanıyor

Aydın’da Hayvancılık Yapan Çiftçilerin Alın Teri

Aydın’ın Bozdoğan ilçesine bağlı Alamut Mahallesi’nde yaşayan Burcu Kaya, eşiyle birlikte hayvancılıkla uğraşıyor. Kaya, ineklerine çocukları gibi baktıklarını ancak masrafların her geçen gün arttığını belirtiyor.

Yem fiyatlarının sürekli yükseldiğini, ancak süt fiyatlarının aynı seviyede kaldığını vurgulayan Kaya, “Gelirimiz çok düşük, mazot fiyatları ise çok yüksek. Çiftçilik yapıyoruz, kendi üretimimizi gerçekleştiriyoruz. İneklerimize de kendimiz baktığımız için süt için kullandığımız yem parası, süt parasını karşılamıyor. Gelirimiz düşük, mazot fiyatları yüksek.” şeklinde konuştu.

Kaya, süt fiyatları ile yem fiyatları arasında denge sağlanamadığını, sürekli bir mali sıkıntı içinde olduklarını belirtiyor. “Süt fiyatları artmıyor, yem fiyatları ise sürekli yükseliyor. Üretici kazanmıyor, bu durum bir an önce çözüme kavuşturulmalı.” diye ekliyor.

Hayvanlarını kesime gönderememeleri konusunda endişelerini dile getiren Kaya, “Süt ve inek parasıyla geçiniyoruz. Buzağı satarak biraz kazanabiliyoruz ancak bu şekilde devam ederse hayvanlarımızı bitireceğiz.” ifadelerini kullanıyor.

Kaya’nın eşiyle birlikte uğraştığı hayvancılıkta veteriner maliyetlerini karşılayamadıklarını belirten çiftçi, “Veteriner maliyetleri yüksek, genellikle ilaçlarını kendimiz alıyoruz ve evde tedavilerini yapmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Diğer bir çiftçi Ata Pehlivan ise devletin et fiyatlarını kontrol altında tutmak adına sürekli dışarıdan hayvan ve et ithal ettiğini ifade ediyor. Ancak süt üreticilerinin göz ardı edildiğini belirten Pehlivan, “Sütümüzü en düşük fiyata almak isteyen firmalar var, et yükselmesin diye dışarıdan sürekli ithalat yapılıyor. Giderler yüksek, süt üreticileri desteklenmeli.” diyerek sorunun çözümüne dikkat çekiyor.

Artan maliyetlerin kurbanlık alımını da zorlaştırdığını söyleyen Pehlivan, “Emekli maaşıyla kurban kesmek artık hayal oldu. Üretici suçlu değil, giderler yüksek.” şeklinde konuşuyor.

Related Posts

Ekonomi salon toplantılarıyla düzelmez

İktisatçı Prof. Dr. Işın Çelebi, Türkiye’yi şöyle özetledi: “Verimliliği cezalandıran bir yapı var. Döviz kazandırmak ve döviz kredisi kullanmak suç haline gelmiş. Enflasyon içinde durgunlukla karşı karşıyayız. Ekonomi adeta kayıt dışı için yönetiliyor.”

Öyle bir zaman olur ki…

“Hayali cihan değer” dedikleri olay gerçekleşmek üzere mi?.. Hele de bizim kuşak için hayata geçmesi ne kadar zordu… 41 yıl olmuş… 1984 Eruh olaylarında PKK ilk kez bayrak çekmişti… Türkiye Cumhuriyeti devleti terörle bu boyutta ilk defa tanışmıştı… Silahlı Kuvvetler ’in 41 yıl içinde tüm yapısı değişti… Hem yatırımları hem AR-GE düzeni hem de stratejileri “Bir musibet bin nasihatten evladır” misali, kökten yenilendi… İHA ve SİHA ’lar bölgenin ve dünyada mücadele eden pek çok ulusun kaderine başka

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

Piyasalarda gün ortası – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,04 düşüşle 9.275,15 puana indi. En fazla işlem gören hisseler arasında Tüpraş, ASELSAN ve THY öne çıkarken, teknoloji hisseleri değer kaybetti.